2008年12月2日火曜日

大好物!そうそう、これでなくっちゃ(minced chicken and eggs don)




今日は大好物のそぼろ丼です。そぼろは高校生のころ友人の御弁当をみて
鶏挽肉ということに驚愕しました。以来半々(うちは牛挽でした)の割合で鶏をつかっています。
そぼろは調味料をいれてからがーと攪拌したのちに火にかけると岩石状にならないですみます。
そして今日は昨日の悔しさをバネにスパゲティサラダ、キャベツ味噌煮、煮豆、手作り黒ゴマ生麩の
薄甘煮。この生麩作り、2時間は費やしてできあがりはまあこんな感じな仕上がりですが、
自己満足度は非常に高い。
肉食には多分不評でしょうから、前もってプロセスをお披露目してから
箸つけてもらうことにします。
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here is one of my favorite japanese dish so called "soboro-don"which is
seasoned minced chicken and fine scrumbled eggs and some sweet peas(any other kinds of peas or beans would go as long as they are green,such as french bean or snow peas)
on bowl of rice.not to forget ,kizami nori on top.
it came up to my mind to cook my favorite dish today after having had the worst japanese bento i ever had in my entire life yesterday near the expo halls.i do need a fix.see the spaghetti salad and compare to the horrible one i had yesterday.
i am so sure they used almost the same ingredients but tastes absolutely different.
we must understand why;it's not technical or cultural difference,but it's all about how much you put "love"in it(i know it might sound cheesy to you but its so true)
when you cook , even if you get money from it or not,you must care people who would eat the food you cook.it's simple.
set aside this ,i tried to make namafu(glutinous cake)by myself for the first time.
it took me about two hours just to get glten from bread flour.very time consuming but
the taste is worth the labour.

2 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

koinusyokudouさん。こんにちは。
遊びに来させてもらってはいたのですが、初コメントです。

そぼろ、我が家も牛挽き肉でしたよ!
うちはだぁりんが挽き肉が苦手なのでなかなか作れませんが、私も大好物です!!
サラスパが甘いのはいただけませんね…(^-^;

匿名 さんのコメント...

うわー、ぷぅさんだー。
こんにちは。ご来店(?)ありがとうございます。我が母もみているので言いにくいのですが、御弁当となると牛は脂がなんともいえない食感をのこすので、鶏をみたときはすばらしい!て思っちゃったんですよね。。。
思い出のそぼろはやっぱり牛なんですけど。
おうちご飯用でおさえておきます。。。